Gemeente Den Haag

Met het Actieprogramma Sociaal Ondernemerschap zet de gemeente Den Haag zich in voor meer sociale ondernemingen in onze stad. Daarnaast is de gemeente mede initatiefnemer van de Social Hub Den Haag. Het actieprogramma valt onder het Aanvalsplan Werkgelegenheid: Den Haag maakt werk! De gemeente ziet in sociaal ondernemerschap kansen om een belangrijke bijdrage te leveren aan arbeidsparticipatie in Den Haag.

Het Actieprogramma Sociaal Ondernemerschap faciliteert, stimuleert en initieert vele initiatieven om de opkomende beweging (we zien steeds meer sociale ondernemingen) van sociaal ondernemerschap in de stad aan te jagen. Een paar voorbeelden van de initiatieven:

Social Hub Den Haag        

Dit is hét startpunt voor sociaal ondernemerschap en het creëren van werk in Den Haag.

Het Social Impact Lab (Ook wel: De Haagse Methode)

Het Social Impact Lab helpt gevestigde sociaal ondernemers van buiten Den Haag om morgen en anders zo spoedig mogelijk een vestiging in Den Haag te openen. Dit gebeurt aan zogenaamde ‘versnellingstafels’. Aan elke tafel zit een team van professionals van de gemeente Den Haag, banken, fondsen en sociale verbinders, ieder met een eigen expertisegebied. Facilitators begeleiden de tafels. Ter plekke worden contacten gelegd per mail en telefoon en acties uitgezet. Aan het eind van de dag gaan de ondernemers naar huis met ‘een roadmap’ zodat zij de volgende dag al de eerste stappen kunnen zetten richting een onderneming in Den Haag. Het uiteindelijke doel is meer mensen aan het werk helpen.

Jaarlijkse wedstrijd ‘Wie is de meest inspirerende sociaal ondernemer van Den Haag’.

Samen met MKB Den Haag en Social Club Den Haag laten we de stad kennismaken met vijf genomineerde sociaal ondernemers en hun medewerkers. Iedereen kan via de website een stem uitbrengen op zijn/haar favoriet. We laten op deze manier mooie inspirerende voorbeelden zien van sociaal ondernemen in Den Haag. Happy Tosti heeft februari 2017 de meeste stemmen in de wacht gesleept bij de eerste editie. Met de wedstrijd willen we sociaal ondernemers in Den Haag een podium geven en andere ondernemers inspireren.

WERKtop

De WERKtop is een groot congres georganiseerd door de gemeente Den Haag in samenwerking met partners. In februari 2017 was de tweede editie in de Grote Kerk in Den Haag. Werkgevers en de overheid komen hier samen om kansen te creëren voor werkzoekenden, in het speciaal de werkzoekenden die zelf minder makkelijk aan werk komen. De dag is gevuld met kennissessies, workshops en toonaangevende sprekers. Dagvoorzitter in 2017 was Femke Halsema.

Stimuleren van sociaal inkopen (Invullen van Social Return door sociaal ondernemers).

We zetten ook regionaal in op samenwerking op het gebied van sociaal ondernemerschap. We zijn in gesprek met omringende gemeeenten om de handen ineen te slaan. Binnenkort lees je meer.

Gepubliceerd op: 12 - 09, 2017

Laatst gewijzigd op: 13 - 09, 2017