Welke vergunningen moet ik aanvragen en waar doe ik dit?

Als je een onderneming in Den Haag wilt starten is het mogelijk, afhankelijk van het type onderneming, dat je een vergunning nodig hebt.  Het is essentieel dat je de juiste vergunningen op tijd aanvraagt. Zonder deze vergunningen kan je niet aan de slag met je onderneming. Dit geldt in het bijzonder voor horecaondernemers. Deze pagina biedt een overzicht van de meest voorkomende vergunningen die ondernemers nodig hebben. Voor een compleet overzicht van de vergunningen die je kan aanvragen bij de gemeente Den Haag, kan je terecht op de website van de gemeente.

Ondernemersportaal

Het ondernemersportaal van de gemeente Den Haag helpt je kosteloos op weg met informatie over regels, vergunningen en procedures van de gemeente. Neem contact op door tussen 9.00 tot 16.00 uur door te bellen naar 070-353 60 04, door te mailen, of door het spreekuur te bezoeken. 

Omgevingsvergunning 

Een omgevingsvergunning is voor meerdere zaken nodig. Bijvoorbeeld als je gaat bouwen, verbouwen of als je reclame wilt plaatsen aan de buitenkant van je bedrijfspand. Je kan een omgevingsvergunning aanvragen voor onder andere: 

 • bouwen (zoals het plaatsen van een dakopbouw/dakkapel of het maken van een dakterras)
 • bouwkundig splitsen (het verbouwen van een woonruimte tot 2 of meer woonruimten)
 • ontheffing van het bestemmingsplan (als uw bouwplan afwijkt van het bestemmingsplan van de gemeente). Hiervoor heeft u de omgevingsvergunning nodig voor de activiteit ‘handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'.
 • bomen kappen
 • monument onderhouden, restaureren, veranderen of slopen
 • brandveilig gebruik van een gebouw dat dagverblijf of onderdak biedt aan personen maar geen woning of woongebouw is
 • het oprichten of veranderen van een inrichting (milieu). Bijvoorbeeld starten van een bedrijf, wijzigen of uitbreiden van bedrijfsactiviteiten, bedrijfspand of terrein, plaatsen van een gas- of olietank
 • uitrit aanleggen of bestaande uitrit veranderen
 • reclame plaatsen
 • slopen in beschermd stadsgezicht
 • aanleggen van werken die geen bouwwerk zijn. Zoals het aanleggen van een fietspad in een beschermd natuurgebied.

Het aanvragen van de omgevingsvergunning gaat via de website van de gemeente Den Haag. Daar vind je ook de link naar het Omgevingsloket online, hier kan je checken of je daadwerkelijk een vergunning nodig hebt. 

Horeca vergunningen

Als je een horecaonderneming start heb je waarschijnlijk meerdere vergunningen nodig. Denk hierbij aan een terrasvergunning of een vergunning om alcohol te schenken. De gemeente Den Haag heeft een horecawijzer ontwikkeld waarmee je direct kan uitvinden welke vergunningen je moet aanvragen.

Beginsel aanvraag

Als je een horecaonderneming wilt starten en een geschikt pand hebt gezien, moet je alleen nog controleren of het pand geschikt is voor een horecabestemming. Dit doe je met een beginselaanvraag. Bij een beginselaanvraag controleert een toetsingscommissie of het pand gebruikt mag worden voor een horecaonderneming. Je aanvraag wordt getoetst aan het bestemmingsplan en aan de Algemene plaatselijke verordening. Daarnaast wordt er in het geval van een negatieve uitkomst onderzocht of je in aanmerking komt voor een eventuele ontheffing op het bestemmingsplan. Het aanvragen van een beginselaanvraag gaat via de website van de gemeente Den Haag.

Exploitatievergunning

Is het pand dat je hebt gevonden geschikt voor een horecabestemming? Dan kan je een exploitatievergunning aanvragen. Deze is nodig om een horecazaak te mogen starten in het pand. Het aanvragen van een exploitatievergunning gaat via de website van de gemeente Den Haag.

Drank- en horecavergunning

Als je alcohol wil schenken in je horecazaak moet je een drank- en horecavergunning aanvragen. Deze kan tegelijkertijd met de exploitatie vergunning aangevraagd worden of apart via de website van de gemeente Den Haag.

Terrasvergunning 

Wil je een terras op de openbare weg plaatsen? Dan heb je waarschijnlijk een terrasvergunning nodig. In specifieke gevallen hoef je alleen maar te melden dat je een terras wilt plaatsen. Voor de voorwaarden voor vergunningvrije terrassen of het aanvragen van een terrasvergunning kan je terecht op de website van de gemeente Den Haag.

Gepubliceerd op: 05 - 09, 2017

Laatst gewijzigd op: 03 - 12, 2017

Is deze pagina nuttig? Ja deze pagina is nuttig

comments powered by Disqus