Welke stappen moet ik zetten om een sociale onderneming te starten?

Als je een goed idee hebt dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk starten met je sociale onderneming. Er zijn meerdere zaken waar je als startende ondernemer rekening mee moet houden. Om alles overzichtelijk te houden hebben we een stappenplan geschreven met de stappen die je kunt volgen om jouw idee tot een succes te maken. 

1. Ben ik geschikt als ondernemer?

Als je een passie hebt voor een bepaalde zaak en daarom een onderneming wil starten kan ondernemen op het eerste gezicht een makkelijke en leuke uitdaging lijken. Toch komt er veel bij kijken. De hoeveelheid taken die op je afkomt als ondernemer kan overweldigend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de administratie, klanten zoeken, de voorraad bijhouden, enzovoort. Het is daarom goed om als ondernemer over bepaalde kwaliteiten en eigenschappen te beschikken. Denk hier niet te licht over. Ondernemen kan veel voldoening geven, maar kan ook zeer zwaar zijn. Om uit te vinden wat jouw sterke en zwakke punten zijn als het gaat om ondernemen kun je de krachtmeting van de Kamer van Koophandel invullen of de ondernemerstest van Qredits. 

2. Hoe werk ik mijn idee uit?

Nadat je jouw sterke en zwakke punten heb vastgesteld is het belangrijk dat je het idee gaat uitwerken. Je gaat nadenken over het door jouw onderneming aan te bieden product of de dienst en je maakt je idee concreet. Zo zul je je bijvoorbeeld moeten afvragen wie je klanten zullen zijn en waarom zij voor jouw onderneming kiezen in plaats van de concurrentie. Dit schrijf je vervolgens op in je ondernemingsplan. Dit plan bevat alle relevante informatie over je onderneming. Het schrijven van een goed ondernemingsplan is essentieel voor je succes. Het helpt je je ideeën concreet te maken en zorgt ervoor dat je nadenkt over alle belangrijke zaken. Daarnaast is een goed ondernemingsplan nodig voor veel financieringsaanvragen. Aan de hand van het ondernemingsplan kunnen financierders zien hoe serieus jouw idee is en of het kans van slagen heeft.

3. Hoe maak ik een financieel plan?

Een belangrijk deel van het ondernemingsplan is het financieel plan. In dit plan werk je de financiële kant van je onderneming uit. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je vaststelt hoeveel geld je nodig hebt om je onderneming te starten en hoeveel producten je moet verkopen om winst te maken. Zo maak je voor jezelf (en voor financierders) inzichtelijk of jouw onderneming rendabel zal zijn.

4. Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste rechtsvorm is een belangrijk zaak als je een onderneming start. Elke rechtvorm heeft zijn voor- en nadelen. Zo zijn er rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Het kiezen van de rechtsvorm bepaalt ook welke vormen van financiering je kunt aantrekken. Een ondernemer kan kiezen uit de volgende rechtsvormen:

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid:

Speciaal voor sociaal ondernemers heeft CMS een wegwijzer ontwikkeld die adviseert over welke rechtsvorm het beste bij jouw sociale onderneming past.

5. Waar moet ik me allemaal inschrijven? 

Voordat je officieel kan beginnen met je onderneming hoef je je alleen nog maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarmee wordt gelijk je inschrijving bij de belastingdienst geregeld en ontvang je een btw-nummer.

6. Welke vergunningen moet ik aanvragen? 

Als je een onderneming in Den Haag start is het mogelijk, afhankelijk van het type onderneming, dat je een vergunning nodig hebt. Het aanvragen van vergunningen is zeer belangrijk. Zonder de juiste vergunningen kan je niet starten met je onderneming. Bezoek de pagina over vergunningen voor meer informatie. Het ondernemersportaal van de gemeente Den Haag helpt je kosteloos op weg met informatie over vergunningen en procedures van de gemeente. 

7. Welke andere zaken moet ik regelen? 

Je hebt voorgaande stappen doorlopen en een duidelijk ondernemingspan geschreven. Nu kun je aan de slag met het daadwerkelijk vorm geven van je onderneming. De volgende zaken moeten worden geregeld:

  • Coaching: Als startende ondernemer is het mogelijk (en wellicht verstandig) om een coaching-traject te volgen. In een coaching-traject wordt een individuele coach aan je toegewezen die je op maat gemaakt advies kan geven over alle aspecten die met ondernemen te maken hebben. Ook kun je coaching aanvragen voor specifieke aspecten zoals het schrijven van een ondernemingsplan. Met behulp van deze coachingstrajecten vergroot je de kans dat jouw ideeën succesvol worden gerealiseerd.
  • Financiering: Om je onderneming te starten heb je startkapitaal nodig. Het is onwaarschijnlijk dat je eigen spaargeld toereikend is. Gelukkig zijn er verschillende vormen van financiering waarmee jij je onderneming kan starten.
  • Huisvesting: Afhankelijk van wat voor soort onderneming je wilt beginnen heb je huisvesting nodig. Deze is makkelijk te vinden via het online platform Steenworp.
  • Juridische zaken: Naast vergunningen aanvragen, moet je als ondernemer ook rekening houden met overige wet- en regelgeving en het afsluiten van de juiste verzekeringen
  • Personeel: Als alle andere stappen zijn gezet kun je op zoek gaan naar personeel. Sociaal ondernemers werken onder andere met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor moet je als ondernemer met iets meer zaken rekening houden. Personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt heeft vaak meer aandacht en begeleiding nodig. Ook kun je als ondernemer aanspraak maken op diverse subsidies en regelingen

Gepubliceerd op: 03 - 09, 2017

Laatst gewijzigd op: 03 - 05, 2018

Is deze pagina nuttig? Ja deze pagina is nuttig

comments powered by Disqus