In the spotlight: Greens

In the spotlight: Greens

Midden in het Westbroekpark vind je Greens. Greens is een restaurant dat lokale gerechten serveert die in de nabijgelegen moestuin worden verbouwd. In de tuin verbouwen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ingrediënten die vervolgens worden gebruikt in het restaurant. Dit resulteert in kwalitatief hoogwaardige gerechten waarin lokaal, sociaal en duurzaamheid samenkomen. We spraken met Robert-Jan Vermeulen, mede-eigenaar van Greens, over zijn ervaringen met het oprichten van de sociale onderneming.

De perfecte locatie
“We zijn nu twee weken open, zelfs doordeweeks loopt het vol, op een plek die toch wel een einde buiten het centrum ligt. En iedereen die hier komt, komt ook terug. Het is echt gewoon een gave plek. Als je wat wil drinken of eten zit je vaak in een winkelstaat of moet je naar een strandtent. Er zijn maar weinig plekken waar je midden in het groen goede horecafaciliteiten hebt. In dat opzicht is Greens heel uniek.”

Het idee voor Greens begint met een aanbesteding van de gemeente Den Haag. In 2015 komt de grond van het voormalige midgetgolfterrein in het Westbroekpark vrij. Bedrijven, organisaties en bewoners werden uitgenodigd om met nieuwe ideeën voor de grond deel te nemen aan de aanbesteding. “Er zijn 36 plannen ingeleverd en van al die plannen heeft ons plan de aanbesteding gewonnen”, vertelt Robert-Jan. “Ik denk dat we hebben gewonnen omdat ons plan sociaalmaatschappelijke waarde toevoegt, een kwalitatief hoogwaardig product levert aan de parkbezoekers en omdat we ook met het pand erg duurzaam bezig zijn.” 

Met het pand, dat tevens lijkt op een kas door het gebruik van veel glas, probeert Greens zo circulair mogelijk te opereren. Zo vind je er zonnepanelen, een warmtepomp en opslagtanks voor regenwater. 

Samenwerking met een zorgmoestuin
Een ander interessant aspect van Greens is de samenwerking met de zorgmoestuin naast het pand. Hier wordt een groot deel van de ingrediënten voor het restaurant verbouwd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak zijn dit mensen met psychische klachten, een verslavingsachtergrond of mensen die vanuit een burn-out willen re-integreren. Greens wil daarbij vooral lokaal een impact maken. “In de tuin streven we ernaar dat minstens de helft van de deelnemers uit deze Scheveningse buurt komt.”

Het werken in de tuin fungeert als opstap naar een betaalde baan. Zo wordt er gewerkt aan het opbouwen van een ritme, het maken van afspraken en deze nakomen en het samenwerken met andere mensen; vaardigheden die essentieel zijn om goed te kunnen functioneren op de arbeidsmarkt.

Alleen met goede begeleiding kunnen de deelnemers succesvol werken aan deze vaardigheden en uiteindelijk re-integreren op de arbeidsmarkt. Het vinden van de juiste begeleiding is dan ook vanaf het begin af aan een prioriteit geweest voor Greens. “De tuin is gebaseerd op samenwerking met de stichting Mens en Tuin. Zij hebben al 30 jaar een zorgboerderij in Den Haag en hebben ervaring met werven en begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de tuin hebben we nu twee professionele begeleiders rondlopen. Eentje is expert op het gebied van zorg en de ander is expert op het gebied van hovenieren."

“Er is intensief contact tussen de keuken en de tuin, want alles dat daar verbouwd wordt, komt hier op het menu terecht. In de tuin moeten ingrediënten verbouwd worden die daadwerkelijk in het restaurant gebruikt kunnen worden. Dat werkt ook motiverend voor de mensen die in de tuin werken. Zij zien dat de sla die zij leveren, ter plekke wordt gewassen en dezelfde middag nog wordt opgegeten.”

Elke deelnemer wordt aangesproken op de eigen mogelijkheden en vaardigheden, waarmee we de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen proberen te vergroten.  Samen met de begeleiders stellen de deelnemers een individueel plan op met leerpunten en doelen op. Gaandeweg worden deze ontwikkelingsdoelen besproken en geëvalueerd. "Het is de bedoeling dat zij na één tot anderhalf jaar doorstromen en dat hier weer nieuwe mensen een kans krijgen.”

Een bericht gedeeld door Social Hub Den Haag (@socialhub_dh) op 15 Aug 2018 om 8:19 (PDT)

Een nieuw businessmodel
Volgens Robert-Jan past het concept van Greens in een bredere beweging richting sociaal ondernemerschap. “Er zijn veel zorgmoestuinen in Nederland, maar meestal hebben deze aan het eind van het jaar een begrotingstekort waardoor ze vaak opzoek gaan naar fondsen en subsidies om hun tekort op te vangen. Mijn visie is dat zij structureel opzoek moeten gaan naar nieuwe vormen van inkomsten. Zorgmoestuinen doen dit ook wel door zelf horecafaciliteiten te organiseren of een buurtwinkeltje op te zetten, maar dit wordt vaak gebruikt als tweede dagbesteding waardoor er nog meer verlies wordt gemaakt. Ik vind dat je professionals nodig hebt die er een echt goed winstgevende activiteit van maken zodat je de zorgtuin duurzaam kan financieren.”

In het geval van Greens zorgt het restaurant voor een vast inkomen voor de zorgtuin. Daarbij is de kern van een winstgevend businessmodel het leveren van kwalitatief hoogwaardig producten. “Men komt hier primair omdat het een fantastisch plekje is, we goed eten en lekkere koffie bieden. Je betaalt misschien een kwartje extra, maar dat geeft een goed gevoel omdat je 25 mensen helpt een volgende stap te zetten.”

Zolang sociale ondernemingen een goed product blijven leveren, voorziet Robert-Jan een zonnige toekomst voor de sector. “Klanten vinden het sociaal-maatschappelijke steeds belangrijker. De ondernemer die de juiste balans tussen het commerciële en het maatschappelijk vindt, kan ver komen. Het geeft ook een kick om te zien wat wij hier gerealiseerd hebben. We hebben een sociaal project samen laten gaan met een goed horecaproject en er is absoluut niet bezuinigd op het pand, het meubilair of het eten." 

Als het op ambities aankomt, gaat Greens ver: "Daarnaast doen we het ook op een verantwoordelijke manier; de koffie is biologisch, de wijn is biologisch, enzovoort. We proberen zo duurzaam en circulair mogelijk zijn, maar alles moet natuurlijk wel realistisch blijven. Mensen gaan echt niet vijf euro betalen voor een kop koffie. Realisme is dus wel een van de hoofdcriteria. ”

Van idee tot realisatie
Het feit dat er nu een mooi pand staat en dat Greens al druk bezocht wordt is niet vanzelfsprekend. Er ging een intensief traject van drie jaren aan vooraf. Zo bleek het vinden van financiering een uitdaging te zijn. “Je bent toch een beginnende MKB’er met een sociaal component. Een heleboel banken juichen sociaal ondernemerschap toe, maar als puntje bij paaltje komt, krijg je dezelfde rente en aflostermijn als de rest. Uiteindelijk hebben we de helft van het benodigde startkapitaal kunnen ophalen bij een fonds in de vorm van een lening met iets gunstigere voorwaarden.” 

Ook het aanvragen van vergunningen bij de gemeente was een moeizaam proces. “We moesten verschillende vergunningen aanvragen, waarbij we vaak te maken hadden met tegenstrijdige eisen. Het hele proces heeft drie jaar geduurd. Het contact met de gemeente verliep niet altijd even soepel.”

“Volhouden en gewoon doen”, is dan ook de gouden tip van Robert-Jan aan startende sociaal ondernemers. “Probeer mensen mee te krijgen, maar blijf ook zakelijk. Strand niet in het idealistische.”

Robert-Jan nodigt iedereen uit om te komen kijken bij Greens. “Vraag ons vooral hoe we dit voor elkaar hebben gekregen en wat de bottlenecks waren. Ik ben een enorme doener en ik denk dat dat uiteindelijk de crux is om er een succes van te maken. Om mensen mee te krijgen moet je heel veel tijd stoppen in het inzichtelijk en tastbaar maken van je doelstelling. En dat is een grote uitdaging.”

Bezoek de website van Greens

Vanochtend gingen we langs bij @greensinthepark voor een interview en zijn gelijk maar blijven eten

Gepubliceerd op: 15 - 08, 2018

Laatst gewijzigd op: 16 - 08, 2018

comments powered by Disqus