Logo Two Kings

In the spotlight: Brasserie Up

Brasserie UP bestaat nu een jaar. Op het eerste gezicht is het een ‘normale’, gezellige lunchroom in een karakteristiek pandje aan de Javastraat. Maar deze brasserie is ook een leer/werkbedrijf voor ex-verslaafden. Zij krijgen hier een tweede kans. Ze worden opgeleid tot kok/gastheer/vrouw op MBO 2 niveau en begeleid naar een baan

Initiatiefnemer Willem Govers weet als geen ander hoe het is om een tweede kans te krijgen. “Uit ervaring weet ik dat je alleen clean kunt blijven als je aan het werk gaat, je meer structuur krijgt en je gevoel voor eigenwaarde terugkomt. Je moet een doel en een vooruitzicht hebben. Je moet wel eerst de bodem van de put bereikt hebben om eruit te komen anders gaat het niet lukken. Dan staat de deur nog op een kiertje. Ik was het helemaal zat om verslaafd te zijn, bij mij was die deur dicht.”

“Ik had het geluk dat ik via de zij-instroom in het onderwijs terecht kon als docent Horeca & Voeding, wel met de restrictie dat ik mijn lesbevoegdheid zou halen. Zo was ik vier dagen aan het werk en een dag in de week volgde ik een HBO -opleiding.”

Vier jaar van keihard leren en werken werd beloond. “Ik stond voor de klas, ik werd mentor, leerlingen zeiden u tegen me en ze geloofden wat ik zei. Stukkie voor stukkie kreeg ik mijn eigenwaarde terug.
Tijdens mijn studie brachten we een werkbezoek aan Fifteen van Jamie Olivier. Ik vroeg of ze ook met ex-verslaafden werkten. Dit deden ze niet omdat ze het een te lastige doelgroep vonden, ze hadden er te weinig kennis over en geen ervaring mee. Dat zette me aan het denken; ik ben horeca ondernemer, bevoegd docent en ervaringsdeskundige. Ik heb wel die kennis van de doelgroep, ik ken ze, ik weet waar ze vandaan komen, wat ze doormaken.”

Duurzaam uit de shit

Zo was het idee voor Brasserie UP geboren. Om het idee vervolgens te realiseren was geen makkelijke opgave. Met veel vallen en opstaan en veel hobbels op de weg. “Ik ben heel enthousiast begonnen met het aanvragen van subsidies, die werden binnen tien minuten allemaal afgewezen omdat ze net geïnvesteerd hadden in een vergelijkbaar initiatief in Rotterdam; een horeca onderneming die werkte met ex-gedetineerden.”

“Daarna een flinke zoektocht naar mogelijke financiering, ik wilde mijn huis niet als onderpand gebruiken, uiteindelijk kon ik via een afbetalingsregeling dit pandje krijgen. Nee, als ik niet ambitieus was geweest had ik hier niet gezeten.”

Inmiddels was wel ROC Amsterdam aan boord, zij boden dezelfde opleiding als Jamie Olivier, een horeca opleiding op MBO 2 niveau. Willem is docent en geeft de horeca vakken zelf, voor de overige vakken vliegt de docente uit Amsterdam in en geeft les in de brasserie. Ze zijn nu een jaar verder en de eerste vijf leerlingen zijn allemaal cum laude geslaagd. “De leerlingen zijn super gemotiveerd; het diploma is een middel om weer op twee benen te staan, waar mogelijk helpen we ze naar werk, zo kunnen we ze met eigenwaarde en trots duurzaam uit de shit halen.”

Gas d’r op!

In de brasserie is plek voor tien leerlingen. Naast Willem is er nog een ervaringsdeskundige die op vrijwillige basis helpt bij de begeleiding. Willem: “ Dat heb je ook nodig. Je moet mensen erbij hebben anders red je het niet. Er is alleen geen geld, dus het moet op vrijwillige basis.”

Het blijft hard werken  en het is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. “Ik hoef er niks aan over te houden, maar moet er wel van kunnen leven. Voor mij is het al geslaagd als je de leerlingen hun diploma overhandigt en ziet hoe ze er weer voor willen gaan, een meisje zei letterlijk dat ik haar leven had gered. Hoe bijzonder is dat.“

Ondanks het harde werken en de financiële strubbelingen is Willem nog steeds gedreven om verder te gaan. “Gas d’r op, zeg ik altijd. Ik zie dat het werkt en ik wil verder:  in vijf jaar vijf Ups meer, in Rotterdam, Amsterdam en  Zoetermeer. Daar is de nood het hoogst.”

“Het allermooiste zou zijn als je een grote locatie kan vinden en we met gemeenten Den Haag, Leidschendam- Voorburg, Zoetermeer, Rijswijk  en Rotterdam de handen in elkaar zouden slaan. Dat we daar een onwijze toko neerzetten, wat je dan kunt bereiken. Jammer dat ze niet altijd zien dat het geld dat je erin stopt, zich zo snel terug verdient.”

Brasserie Up

Op de website van Brasserie Up vind je meer informatie. Ben je geïnspireerd door het verhaal van Willem en wil je meer weten over zijn aanpak? Neem dan contact op via info@brasserieup.nl

In the spotlight is de rubriek waarin we maandelijks een sociaal ondernemer uit Den Haag uitlichten of iemand aan het woord laten die betrokken is bij sociaal ondernemen. Op deze manier willen we ervaringen uitwisselen ter inspiratie en iedereen laten zien dat sociaal ondernemen lééft in Den Haag.

Gepubliceerd op: 06 - 09, 2017

Laatst gewijzigd op: 18 - 06, 2018

comments powered by Disqus