Social Impact Lab #5

Social Impact Lab #5

Donderdag 1 februari stond in het teken van sociaal ondernemerschap in Den Haag. In de middag zijn vier sociaal ondernemers uit verschillende delen van het land bij het Social Impact Lab geholpen om ook in Den Haag een vliegende start te maken. De dag werd afgesloten met een drukbezochte netwerkbijeenkomst voor sociaal ondernemers en betrokkenen bij sociaal ondernemerschap.

Hoe was het vijfde Social Impact Lab?

Het Social Impact Lab is het versnellingsprogramma in Den Haag om sociaal ondernemers, die zich elders hebben bewezen, te helpen opschalen naar een vestiging in Den Haag.

“Het Social Impact Lab brengt de juiste mensen bij elkaar waarmee je heel concreet je onderneming kunt bespreken en uitspreekt wat je van elkaar kunt verwachten om te kunnen starten.” - Arthur de Nerée, De Koekfabriek

Tijdens het Lab, dat een dagdeel duurt, wordt diverse expertise van de deelnemers ingezet om gezamenlijk een roadmap samen te stellen voor vier sociaal ondernemers die naar Den Haag willen komen. Onder begeleiding van professionele facilitators zijn de ondernemers in vier groepen aan de slag gegaan met een roadmap. In deze roadmap staan de vervolgstappen die nodig zijn om een vlotte start te kunnen maken in Den Haag. De ondernemers worden wegwijs gemaakt in onze stad en ter plekke worden nuttige contacten gelegd. Er wordt meegedacht met het vinden van geschikte locaties en hoe de instroom van de doelgroep succesvol kan verlopen.

De groepen bestonden uit enthousiaste medewerkers van banken, fondsen, instanties en ambtenaren van verschillende diensten van de gemeente Den Haag die allen een bijdrage leverden vanuit hun eigen expertisegebied. De ondernemers zijn concreet op weg geholpen door bijvoorbeeld het leggen van contacten met partijen die kunnen helpen:

  • Refugee Team heeft samen met Taskforce Inburgering, Justice and peace, MKB Den Haag, DJI, SZW en participatie gewerkt aan een roadmap voor samenwerken met organisaties van (sport)events, financiering voor de opstart en financiering voor plaatsing van de doelgroep, het vinden van een ‘Haagse huiskamer’ als werklocatie en er zijn diverse samenwerkingskansen met Haagse partners in beeld gebracht.
  • IT Vitae heeft samen met beleidsambtenaren van SZW, Triodos en Haagse fondsen gewerkt aan de invulling van de financiering van de opleidingstrajecten, gezocht naar de instroom van kandidaten uit de ‘kaartenbak’ van de gemeente en/of een soepel proces als er zelf kandidaten worden aangemeld, gezocht naar een leeromgeving die past bij de prikkelarme omgeving voor de doelgroep, de de samenwerking met Haagse scholen en het creëren van draagvlak besproken.
  • De Koekfabriek zoekt een locatie in Den Haag waar de doelgroep makkelijk kan komen, waar mogelijke klanten wonen die door het kopen van de heerlijke koek ook direct de mensen aan het werk helpen. Verder is er een verkenning gedaan naar interessante Haagse zorg partners. Samen met WSP, SZW, The New Farm, consultancy, economie e.a.  
  • Code Gorilla heeft samen met ambtenaren van SZW, WSP, economie e.a. gewerkt aan identificering en bereik van de doelgroep, financieringsmogelijkheden, het verkennen van andere waarde proposities en het vinden van sponsors voor het realiseren van bijvoorbeeld een hackathon. Voorafgaand aan het Social Impact Lab hebben zij interessante locaties in Den Haag bezocht.

Resultaten uit eerdere edities van het SIL

Het Actieprogramma Sociaal Ondernemerschap is trots dat een aantal deelnemers van eerdere edities van het Social Impact Lab komend voorjaar hun deuren openen in Den Haag en daarmee werkgelegenheid creëren voor Haagse werkzoekenden die nu langs de kant blijven staan! Brouwerij De Prael is stevig aan het verbouwen in hun nieuwe pand aan het Esperantoplein en I-Did gaat starten in The New Farm. 

Zoals vermeld in onze vorige nieuwsbrief (meld je hier aan) staan ook andere sociaal ondernemers klaar om te starten. Sommige van hen hebben nog een aantal hindernissen om te nemen, zoals een vergunning, financiering of het vinden van een locatie. 

Social Hub netwerkbijeenkomst: cocreatie met partners

Aansluitend op het Social Impact Lab startte de Social Hub netwerkbijeenkomst met inspirerende pitches van sociaal ondernemers. Anita Mikulic deed namens adviesbureau Deloitte een prachtig aanbod. Zij willen twee sociaal ondernemers adopteren en bieden een jaar lang hun netwerk en kosteloos advies. Meld je hiervoor aan via info@socialhubdenhaag.nl.

Dineke ten Hoorn Boer, algemeen directeur van de dienst SZW, nam het publiek mee in de ambities van de gemeente Den Haag wat betreft sociaal ondernemerschap. 

“Sociaal ondernemers zijn een onmisbare schakel voor een dynamische stad.” - Dineke ten Hoorn Boer

Gepubliceerd op: 16 - 02, 2018

Laatst gewijzigd op: 16 - 02, 2018

comments powered by Disqus