De Maaltijd Express

De Maaltijd Express

Genomineerd voor 'Wie is de meest inspirerende sociaal ondernemer van Den Haag'

'Op 57 jarige leeftijd raakt Henk Tramper wegens economische redenen werkloos en na meerdere sollicitaties besluit hij om zijn twee passies: koken en mensen begeleiden, te combineren in De Maaltijd Express.

De Maaltijd Express bezorgt verse maaltijden bij senioren. In de keuken werken jongeren, afkomstig van praktijkscholen in Den Haag. De leerlingen zijn nog niet klaar voor het werkveld of voor toelating tot een MBO-1/2 niveau vervolgopleiding. Bij De Maaltijd Express doen zij de nodige ervaring op en worden zij intensief begeleid met als doel uitstroom naar opleiding of werk.

“Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben zelf niet gekozen voor die afstand. Hen begeleiden vind ik een uitdaging. Het is mooi om iemand te zien groeien en helemaal mooi als het lukt om uit te stromen naar werk.”

Sinds kort werken er in de keuken en op de administratie ook twee medewerkers met een STiP-baan bij Henk. STiP-banen zijn gecreëerd voor bijstandsgerechtigden in Den Haag met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Voor het bereiden van de maaltijden maakt Henk gebruik van de keuken van ‘Buurthuis van de toekomst’, voetbalclub DUNO. Naast de bezorging van maaltijden organiseert De Maaltijd Express wekelijks De Haagse Vitaliteitsdagen voor senioren bij DUNO. Alle Haagse inwoners van rond de 60 jaar en ouder zijn hier welkom. In 2016 was De Maaltijd Express met dit initiatief een van de winnaars van de Vitaliteitsaward. De ouderen starten de dag met verschillende sportelementen, begeleid door studenten van de Haagse Hogeschool, en sluiten af met een gezamenlijke lunch.

“Het is niet alleen het eten, het is mensen bij elkaar brengen. Trefwoorden zijn verbinden, veiligheid en vitaliteit. En natuurlijk bewust maken dat gezond eten lekker is. De meeste ouderen zijn toch opgegroeid met reuzel en dergelijke.”

Met het ruime assortiment kant-en-klare maaltijden in supermarkten begeeft Henk zich niet in een eenvoudige branche. De Maaltijd Express onderscheid zich door het gebruik van verse en zoveel mogelijk biologische producten. Zo komen de zilte aardappels uit Zeeland (behoeven vrijwel geen zouttoevoeging meer)en het vlees komt uit Friesland. Waar mogelijk gebruikt Henk lokale producten.

“Het is steeds een afweging. Je wilt graag lokale en biologische producten verwerken en je wilt ook graag betaalbare maaltijden aanbieden.”

Senioren met een Ooievaarspas ontvangen bij De Maaltijd Express al een korting op de maaltijden en binnenkort profiteren ook gebruikers van De Hofpas van een korting.

Henk en zijn medewerkers zijn trots op het jaarlijkse kerstdiner. Afgelopen december zat DUNO vol met tachtig ouderen die hebben genoten van een heerlijk 3-gangen diner. Doel voor 2018 is om meer klanten te werven voor de afname van de thuismaaltijden en om nog meer ouderen te enthousiasmeren om wekelijks deel te nemen aan de Vitaliteitsdagen.

Bekijk hier de website van De Maaltijd Express.

Gepubliceerd op: 19 - 01, 2018

Laatst gewijzigd op: 14 - 03, 2018

comments powered by Disqus